Θεατρικά έργα γραμμένα
και παιγμένα από εφήβους

____________________________________________________________________

 

Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ξεκίνησε σε μια πιλοτική μορφή το 2011, σαν ένα πείραμα-απάντηση της ομάδας μας στο αίτημα νεαρών εφήβων θεατών:«Nα φτιάξουμε θεατρικά έργα και παραστάσεις που να μιλούν για την δική μας καθημερινότητα και την ζωή στην δική μας χώρα».

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

 

Με την ευτυχή συνάντηση και καλλιτεχνική συνεργασία με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το φεστιβάλ βρήκε στήριξη πρακτική, ιδεολογική και καλλιτεχνική, διαμόρφωσε οριστικά την ταυτότητά του, και μέσα σε 5 χρόνια έγινε θεσμός. Έχει εμπλέξει στην θεατρική διαδικασία περιπου 50 εφηβικές θεατρικές ομάδες, και 140 έφηβους κάθε χρονιά. Kρατώντας πάντα ως κορμό της δουλειάς μας τις devised παραστάσεις, δημιουργήσαμε ακόμα με τους ανθρώπους της Στέγης παράλληλες συνεργασίες με Έλληνες συγγραφείς για να γράψουν εφηβικό θέατρο. Έτσι έχουν γραφτεί νέα ελληνικά θεατρικά έργα, και κείμενα devised theatre, ώστε να μπορούμε σήμερα να πούμε ότι έχουμε μια σύγχρονη δραματουργία για έφηβους.

Έχουμε συνεργαστεί με το CONNECTIONS του Εθνικού θεάτρου της Αγγλίας, φέρνοντας έργα από άλλες κουλτούρες και πραγματικότητες, προσπαθώντας να διερευνήσουμε όσο πιο βαθιά και ολοκληρωμένα την εμπειρία του να είσαι νέος άνθρωπος στον σύγχρονο κόσμο. Κάθε χρόνο σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα ζητάνε κείμενα από αυτή την μεγάλη δεξαμενή έργων, για να πειραματιστούν θεατρικές σχολικές ομάδες με τον δικό τους τρόπο. Το φεστιβάλ έχει καταφέρει να φιλοξενήσει πάνω στην ίδια σκηνή έφηβους από διάφορες περιοχές της Αττικής και από την επαρχία, έφηβους σε ειδικά εκπαιδευτικά πλαίσια με ιδιαίτερες ανάγκες και ιδιαίτερα ταλέντα, έφηβους που φοιτούν σε διαπολιτισμικά σχολεία, έφηβους σε κέντρα κράτησης ή σε αναμονή στο δικαστικό σύστημα για μια απόφαση που θα επηρρεάσει την ζωή τους.

__________________________________

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα - ετήσιο θεσμό - καλλιτεχνικό γεγονός, που σαν διαδικασία στην διαρκεια της χρονιάς, βαδίζει σε αυτή την πολύ δυναμική και ενδιαφέρουσα περιοχή, τέχνη και σχολείο. Η διαδικασία ξεκινά και ολοκληρώνεται μέσα στα σχολεία στην διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, και το φεστιβάλ βρίσκει την άνοιξη το κοινό του στην Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου-2

 

Η Grasshopper Youth μαζί με συνεργάτες προσκεκλημένους καλλιτέχνες, δουλεύουν κάθε εβδομάδα μέσα στα σχολεία, για την προετοιμασία αυτών των παραστάσεων: εμψυχώνουν, πλαισιώνουν την δημιουργική διαδικασία των παιδιών, γράφουν και σκηνοθετούν μαζί τους. Σε ολη την διαρκεια της χρονιας ο υπευθυνος εκπαιδευτικος μπορει να ειναι μαζι μας αν το επιλεξει. Μαθαινει τον τροπο δουλειας, γνωριζει τα παδια με εναν αλλο τροπο, και κυριως ζει αυτη την μεταμόρφωσή τους. Μοιάζει να γοητευονται και οι ιδιοι απο την δουλεια των παιδιών, καθως οταν η διαδικασια ειναι πραγματικα δημιουργικη, αγγίζει τις αισθησεις ολων μας.

__________________________________

«Στόχος απο την αρχή της σύλληψής του, ήταν αυτό το φεστιβάλ να δημιουργήσει μέσα στα σχολεία ένα περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών, μια αρένα που η φαντασία και η επινοητικότητα των νέων ανθρώπων παλεύει με τις προκλήσεις που φέρνει η ενηλικίωση.
Και να υποστηρίξουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν δεξιότητες
και ταλέντα, να τα επιστρατεύσουν για να γνωρίσουν καλύτερα
τον εαυτό τους και τον άλλον»

Το εφηβικό θέατρο έτσι όπως η ομάδα μας το προτείνει, είναι θέατρο από έφηβους για όλους, οπωσδήποτε όχι μόνο για έφηβους. Είναι όμως θέατρο που αφηγείται τις δικές τους ιστορίες, και αναπαριστά την καθημερινότητά τους, συνδιαλλεγεται με τις αγωνίες και τις συγκρούσεις τους. Ποιός μπορεί καλύτερα από τους ίδιους τους έφηβoυς να το κάνει αυτό; Και επομένως απο την σύλληψη της ιδέας κιόλας, κορμός της δουλειάς μας η επινόηση, το θέατρο ως devised, και δημιουργοί οι ιδιοι οι έφηβοι. Με βασικό εργαλείο τον αυτοσχεδιασμό οι έφηβοι γράφουν,συχνότερα με εικόνες και με το σώμα τους, παρά με λόγια. Καταθέτουν τις προσωπικές τους εμπειρίες, είτε προστατευμένοι από έναν ρόλο, που τους βοηθάει να είναι αυτοί και όχι αυτοί την ίδια στιγμή, είτε ως μέλη μιας ομάδας που μοιράζεται αν όχι τα ακριβή γεγονότα ενός βιώματος, σίγουρα πάντως το συναίσθημα που το συνοδεύει. Ενδυναμώνονται μέσα από την συλλογική αυτή δημιουργικότητα. Αυτοπαρατηρούνται και καθρεφτίζονται, εμπειρία που αναπόφευκτα τους φέρνει σε μια διαλεκτική σχέση με τους ίδιους τους τους εαυτούς και τις επιλογές τους. Είναι αδιάσειστη πεποίθησή μας στα χρόνια αυτά ότι ότι με τους νέους μέτοχους στην δημιουργική διαδικασία μπορούμε να έχουμε πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές τους μέσω της τέχνης του θεάτρου.

__________________________________

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος, είναι ότι όλη η δημιουργική διαδικασία και προετοιμασία της παράστασης γίνεται με επαγγελματίες καλλιτέχνες: σκηνοθέτες, ηθοποιούς-εμψυχωτές, αργότερα με σκηνογράφο και οταν φτάνουμε στην Στέγη με φωτιστή και την εξαιρετική τεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό της Στέγης.

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου-3

 

Δεν είναι απαραίτητα ούτε η μόνη, ούτε η καλύτερη πρακτική. Είναι όμως η πρακτική που εμείς επιλέξαμε, όπως επιλέξαμε όλη η διαδικασία να κορυφώνεται και να ολοκληρώνεται με ένα παραστασιακό γεγονός, ένα καλλιτεχνικό γεγονός , το τετραήμερο παραστάσεων στην Μικρή Σκηνή, μπροστά σε ένα κοινό. Και αυτή η επιλογή είναι πολύ συνειδητή και προσεκτικά σχεδιασμένη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε δημιουργική δραστηριότητα, κάθε θεατρικό εργαστήρι, και κάθε παράσταση που γίνεται σε ένα σχολικό περιβάλλον, μπορεί να έχει ανεκτίμητη αξία, είτε φτάσει σε ένα παραστασιακό αποτέλεσμα, είτε όχι, είτε έχουν εμπλακεί σε αυτό επαγγελματίες, είτε εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί.

Όμως πιστεύουμε ότι το αντίκτυπο που έχει το θέατρο και η τέχνη εν γένει, συμβαίνει μεσα απο την αισθητικη εμπειρια. Το θεατρο που επιζητα να έχει αντικτυπο και να επιφερει αλλαγες, μπορει να το κανει με την μαστοριά του, με τις ποιοτητες εκεινες που θα μιλησουν στις αισθησεις μας, που θα μας συγκινησουν. Στην ριζα της δημιουργικης διαδικασιας ειναι μια δραστηριοτητα που νοηματοδοτει, γεννωντας συμβολα και σχηματα που θα μας πανε ενα ταξιδι, ψυχολογικο και συναισθηματικο. Και φτανουμε στην ενσυναισθηση, δηλαδη να ξεκουνηθουμε τοσο πολυ ωστε να καταλαβουμε τον αλλο. Αυτο ειναι που δινει στο θεατρο την μεταλλακτικη του αξια.

__________________________________

Οι μοναδικές θεατρικές στιγμές δεν είιναι αυτές που μαθαίνουμε κάτι που δεν ξέρουμε, αλλα αυτές που μας βηθάνε να δούμε αυτό που νομίζουμε οτι ξέρουμε με άλλο ματι, που διευρύνουν δηλαδή την κατανόησή μας για την ζωή και τους ανθρώπους.

Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου-4

 

Γι αυτό και το φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου προτείνει και καλλιεργεί ένα θεατρο που δεν υπακούει σε μια στειρα κουλτουρα διδακτισμου και δεν επιτρέπει προκαταληψεις για τα ορια που πρεπει να εχει το εφηβικο θεατρο, είτε στο περιεχομενο, είτε στην φορμα του.

 

Δεν υπαρχουν απαγορευμενα θεματα σε αυτο το φεστιβαλ και δεν υπαρχουν περιορισμοί στην έκφραση.


Ακόμα κι αν η τέχνη δεν ειναι πάντα όμορφη, θα πρέπει να ειναι αληθινή, με την έννοια οτι αναδεικνύει σημαντικές πλευρές της ανθρώπινης εμπειρίας,και μας επανασυνδέει με τον πραγματικό κόσμο, όλο τον κόσμο, όλη την ζωή, πέρα από γεωγραφικά, πολιτισμικά και τα δικά μας ατομικά όρια. Ειναι αποκαλυπτική και άρα ενίοτε ενοχλητική, ίσως όμως και απελευθερωτική και εμψυχωτική! Και η τέχνη από και για εφήβους, δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο που να μην μπορεί να βρει την αλήθεια του, άρα και την ομορφιά του στο θέατρο.

Πειραματικό εφηβικό θέατρο

6ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
21 - 24 Απριλίου 2016

6ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016


Το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016 που θα παρακολουθήσετε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 21 έως και 24 Απριλίου 2016 ασχολείται με λογοτεχνικά και θεατρικά έργα αλλά και κόμικ των οποίων οι κεντρικοί ήρωες είναι έφηβοι. Έργα που είτε έχουν χαρακτηριστεί κλασσικά,είτε…πρόκειται να χαρακτηριστούν έτσι. Γραμμένα από τα μέσα του 18ου αιώνα έως και τα τέλη του 20ου, αλλά φιλτραρισμένα από την ματιά των 140 περίπου εφήβων που συμμετέχουν στο φετινό φεστιβάλ με την βοήθεια της ομάδας μας και των συνεργατών μας.
_________________________________________________

5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
23 - 26 Απριλίου 2015

5ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου - 2015

«Περιφέρεια»: απομόνωση ή προοπτική; Δέκα ιστορίες κινούνται στην περιφέρεια ενός τέλειου κύκλου. Θέτουν ερωτήματα και μοιράζονται τις αγωνίες τους με όλους μας. Ατενίζοντας λύσεις και διαδρομές για να φτάσουν στον στόχο, ξεκινώντας από μία γνώση, που θα έπρεπε να είναι καλά ριζωμένη μέσα μας. Ότι όλα τα σημεία της περιφέρειας ενός τέλειου κύκλου, απέχουν εξίσου από το κέντρο του.
_________________________________________________

4ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
23 - 26 Απριλίου 2014

4ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου - 2014

Το τέταρτο Εφηβικό Φεστιβάλ Θεάτρου αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του πολύ πετυχημένου 3ου Εφηβικού Φεστιβάλ Θεάτρου το οποίο παρουσιάστηκε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το Μάιο του 2013. Ανταποκρινόμενοι στην ενθουσιώδη αποδοχή των εφήβων, αλλά και των ενήλικων, το φετινό φεστιβάλ έχει εμπλουτιστεί ξανά με τα κείμενα που επιλέχθηκαν από το πρόγραμμα Connections του National Theatre του Λονδίνου , αλλά και με την συνεργασία καταξιωμένων δραματουργών και νέων ελπιδοφόρων σκηνοθετών
_________________________________________________

3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
17 - 19 Μαΐου 2013

3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου - 2013

To φεστιβάλ οργανώνεται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος που συνοδεύει την παράσταση «Ελεύθερα Ύδατα» του Γιάννη Τσίρου που παρουσιάζεται από τις 10 Νοεμβρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου. Ένα τριήμερο με παραστάσεις που θα έχουν προκύψει από την ουσιαστική και εντατική συνεργασία θεατρικών ομάδων γυμνασίων, λυκείων αλλά και δήμων με σκηνοθέτες, ηθοποιούς, έλληνες συγγραφείς και δραματουργούς. Στόχος μας είναι μια υψηλής ποιότητας ελληνική θεατρική γραφή για έφηβους –και όχι μόνο-, χρησιμοποιώντας την δημιουργικότητα, την φαντασία και το ταλέντο της νέας γενιάς, μέσα από την αλληλεπίδρασή μας μαζί τους.
_________________________________________________

2ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών
12 - 13 Μαΐου 2012

2ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου - 2012

Πρωτοπόρα στον τομέα του εφηβικού θεάτρου στην Ελλάδα, η ομάδα Grasshopper και η καλλιτεχνική υπεύθυνή της, σκηνοθέτης και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου, διοργανώνουν το «2ο φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου» ως παράλληλη δράση της παράστασης του έργου «στην οθόνη φως«, που αποτελεί το πρώτο ελληνικό έργο για εφήβους, γραμμένο ειδικά για την περίσταση από τον καταξιωμένο συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.